YLIKYLÄ, MAISEMATIEN VARRESSA

Lapuan eteläisin kylä sijaitsee luonnonkauniin seutukuntia yhdistävän Vasunmäentien varressa. Maakuntamme kauneimpiin kuuluva maisematie alkaa valtatie 19:sta Lapuan keskustan tuntumasta ja johtaa Kuortaneen Salmelle ja siitä edelleen Kuortaneenjärven länsipuolitse Mäyryyn.


KYLÄTUPA, KYLÄLÄISTEN KOKOONTUMISPAIKKA

Kylätupa on kyläläisten talkoilla kunnostama oma kokoontumistila. Alunperin vanhan koulun keittolana toiminut rakennus on ollut kyläläisten kokoontumispaikkana reilun 20-vuoden ajan. Kyläkoulun lakkautuksen jälkeen kaupunki myi koulun sekä samalla tontilla olevan kylätuvan uudelle omistajalle. Kyläläisten aktiivisen talkootyön ja kaupungin avustuksen ansiosta uusi kylätupa saatiin entisen Ilomäen kaupan tiloihin. Harrastuspiirit ja kokoukset täyttävät kylätuvan useita kertoja viikossa.


UINTIA JA ULKOILUA

Noin 200m pitkä ja 100m metriä leveä Kultasilmä lienee kylän nähtävyyksistä merkittävin. Korkeutta tuolla näköalapaikalla on useita kymmeniä metrejä. Kultasilmällä olevaan "vanhanpiian" luolaan liittyy monia jännittäviä tarinoita. Kirkasvetinen uimapaikka löytyy Hautakankaan louhokselta.


MONIPUOLINEN MAATALOUSTUOTANTO

Kylälle ominaista on vahva maaseutumaisuus voimaperäisine karjatiloineen. Hyvin hoidettu luonnonkaunis ympäristö peltoaukeineen saa ohikulkijan hidastamaan kulkuaan ja nauttimaan näkemästään.


KÄDENTAIDOT KUNNIASSA

Kädentaidot ovat kylässä olleet kautta aikojen korkealla tasolla. Auno Koivusalon puuveistokset ja taulut ovat tunnettuja maan rajojen ulkopuolellakin. Harrastepiirien näyttelyt on järjestetty 2 - 3 vuoden välein yhteistyössä koululaisten kanssa.


VILKAS YRITYSTOIMINTA

Kylän yrityspalvelut ovat monipuoliset. M. Koivusalon ja Mäkelä Yhtymän Sauna ja kesämökkirakentamisella on pitkät perinteet. Uusinpina tuotteina Mäkelä Yhtymän keittiökalusteet. Kuljetuspalveluihin ja Maansiirtoon erikoistuneita yrityksiä on useita. Lisäksi löytyy salaojasuunnittelupalvelut.


LYHYET ETÄISYYDET


Kyläkirkko 10 min
Pankki 10 min
Golf kentät, Kuortane ja Ruuhikoski 30 min
Lentokenttä Seinäjoki 50 min
Lentokenttä Vaasa 1 h 20 min
Lapuan Keskusta 20 minNäköalapaikka Kultasilmä