TIISTENJOKI

MIKÄ IHMEEN TIISTENJOKI ?
Tiistenjoen talousalue on Lapuan kaupungin kaakkoiskulmalla. Alueeseen kuuluu kolme elinvoimaista kylää: Lakaluoma, Tiistenjoki ja Ylikylä. Yleensä koko tätä kolmen kylän seutua nimitetään Tiistenjoeksi tai lyhyemmin Tiisteksi ja sen asukkaita tiisteläisiksi.

Tiistenjoen seudun maisemia leimaavat kyliä halkovan Lapuanjoen ja sen komeiden koskien ohella viljavat pellot ja vehreät metsät. Muita maamerkkejä ovat Tiisijärvi ja muutama "korkia töyrä", kuten Roomionkallio, Kärmesvuori, Korkeakallio ja Kultasilmä.


OUDON NIMEN SYNTYPERÄ

Tiistenjoki-nimisiä kyliä ei maailmassa muita ole. Outoa nimeä saa toisinaan tavata muualta tuleville useaankin kertaan. Tiistenjoki-nimen on arveltu juontuvan Tiisa-nimisestä satakuntalaisesta sukunimestä tai metsänhaltija Tapion suojeluksessa olevasta eläimestä, Tiisasta. Perimätieto kertoo myös Tiistoo-nimisestä lehmästä, joka olisi aikoinaan vajonnut suohon kylän alueella. Olipa nimen alkuperä mikä hyvänsä, se herättää kiinnostusta ja yleensä myös painuu mieleen. Nimen tunnettuutta on vahvistanut myös se, etteivät tiisteläiset ole koskaan häpeilleet kertoa, mistä ovat kotoisin.


ITTELLISTEN IHMISTEN TYYSSIJA

Vahva yhteishenki ja tahto omien asioiden hoitamiseen ovat luoneet Tiistelle omaleimaisen kylähengen ja "ittellisyyden", jonka tuloksena on rakennettu muun muassa oma kirkko ja keskikoulu sekä meijereitä, nuorisoseuroja ja kaikkea muutakin tarpeellista. Pari vuotta sitten ilmestyneen kylähistorian nimi tiivistää alueen omintakeisuuden osuvasti: Tiistenjoki: komia kyläksi - piäni pitäjäksi.


AKTIIVISTEN YHDISTYSTEN KYLÄKUNTA

Tiistenjoen seudulla toimii runsaasti erilaisia järjestöjä ja yhdistyksiä. Niitä on perustettu sekä elinkeinotoimintaa varten että harrastus- ja vapaa-ajantoimintaan. Koko seudun kylätoiminnan kattojärjestönä toimii Kasvun Kylien Kehittämisyhdistys. Myös Tiistenjoen Kyläkirkkoyhdistyksen ja MTK-Tiistenjoen toiminta-alueet kattavat kaikki kolme kylää.


PALVELUITA LÖYTYY

Tiistenjoen alueella on hyvä palveluvarustus kaiken ikäisille. Peruskoulun ala-asteita on kolme, yksi kussakin kylässä. Oma kirkko ja itsenäinen pankki toimivat henkisenä ja taloudellisena tukena mitä moninaisimpiin tarpeisiin. Lisäksi on useita kauppoja, kukkakauppa, grillikioski, baareja, neuvola ja monen alan yrittäjiä.


MITEN TIISTELLE PÄÄSEE ?

Kulkuyhteydet seudulle ovat erinomaiset. Tiistelle pääsee pikiteitä pitkin Lapuan keskustasta ja Kuortaneelta varttitunnissa. Maakuntakeskuksesta Seinäjoelta matkaan kuluu puolisen tuntia. Asuinympäristö on rauhallinen, vaikka monenlaista toimintaa onkin tarjolla.


TIISTELLÄ TAPAHTUU

Tiisteläiset ovat tunnettuja aktiivisuudestaan. Talkoilla on hoidettu isompia ja pienempiä hankkeita. Aika ajoin tempaistaan pystyyn isompiakin tapahtumia. Kylistä löytyy innokkaita teatterin harrastajia, kuntoliikkujia ja käsityön harrastajia.